Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Resorni ministri o rješavanju problema demobilisanih boraca povratnika u RS

19.09.2023

Savez demobilisanih braca Tuzlanskog kantona organizovao je sastanak sa predstavnicima Organizacija demobilisanih boraca povratnika iz nekoliko opština Republike Srpske, ministricom za boračka pitanja, Senadom Dizdarević, ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, Fadilom Alićem. Razgovarano je o problemi sa kojima se suočavaju pripadnici ove populacije i mogućim rješenjima.

Prilog Televizije Tuzlanskog kantona

„Dugogodišnji problemi sa kojima se suočavaju demobilisani borci, povratnici su vrlo složeni. Zato moramo što prije riješiti programske ciljeve Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona koji su usmjereni ka ovoj populaciji. Za to nam treba pomoć ministarstava za rad, scijalnu politiku i povratak i ministarstva za boračka pitanja“, kazali su predstavnici Saveza.

„Predložit ćemo Valdi i Skupštini TK za dopunu boračkih prava koja se isključivo tiču poboljšanja statusnih pitanja boraca povratnika u RS“, kazao je Ibrahim Mušić, predsjednik SDB TK.

Teško da se pod ovakvim uslovima može govoriti o opstanaku i održivom povrataku u Republiku Srpsku, kazali su, predstavnici Organizacija demoblisanih boraca Zvornika, Srebrenice, Milića, Vlasenice, Doboj Istoka i Bratunca.

„Bratunac je kao stavku broj jedan istakao važnost evidencije ljudi koji žive tamo. Iz te evidencije se vide sve ostale stvari koje će se rješavati. Zatim zdravstveno pitanje, stambeno, zapošljavanje i samozapošljavanje i gubljenje prava. Ja kada se tamo odjavim ostajem bez niza prava koje sam stekao u TK“, naveo je Husein Huseinović, demobilisani borac, povratnik u Bratunac.  

Populaciju povratnika i boračku populaciju teško je odvojiti, jer su većina povratnika i demobilisani borci ili neka druga kategorija boračke populacije. Većina prava koja ostvaruju na području Podrinja i svih drugih povratničkih općina u Tuzlanskom kantonu riješena su ranijim zakonskim propisima i to treba mijenjati, kazali su resorni ministri.

„Kompletna Vlada TK mora biti uključena  u ove stvari. Počet ćemo tražiti modalitete izmjene eventualnih zakonskih rješenja u svakom resornom ministarstvu gdje je to neophodno. Od Ministarstva zdravstva i ostalih, preko izmjene, ili uticaja na obilježavanje značajnih datuma i događaja kojih je jako puno na području Podrinja, zatim stambeno zbrinjavanje, izmjena programa zapošljavanj i samozapošljavanja“, izjavila je Senada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja TK.   

„Ono što nam je bio jedinstven zaključak je da tema ima jako puno, odnosno da ćemo u budućnosti trebati tematizirati neke od ovih stavki. Ono što je u domenu Vlade TK po pitanju zakonskih rješenja, pravilnika i podzakonskih akata da možemo usaglasiti da to u budućnosti to bude efektnije i bolje“, pojasnio je ministar za rad socijalnu politiku i povratak Fadil Alić. 

Ovo je bio prvi sastanak predstavnika Organizacija demoblisanih boraca iz Republike Srpske sa resornom minsitricom koja je najavila kontinuirane razgovore i poduzimanje hitnih mjera za njihovo rješavanje.