Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Ministarstvo privrede

Inovativnim umom do pametne energije – odabrali smo 20 najboljih inovatora

05.04.2018

„Inovativnim umom do pametne energije" naziv je regionalnog takmičenje mladih inovatora iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u oblasti korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti. U proteklom periodu 38 učenika/timova osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona (BiH) i Brodsko-posavske županije (HR) prijavili su svoje inovativne ideje na takmičenje.

 

Nakon što je komisija za pregled i ocjenjivanje pristiglih inovacija, bodovala i rangirala sve prijave, sačinjena je finalna rang lista svih inovacija. 10 najbolje rangiranih takmičara/timova iz Tuzlanskog kantona i 10 najbolje rangiranih takmičara/timova iz Brodsko-posavske županije učestvovat će na sedmodnevnom kampu mladih inovatora, koji će se održati u drugoj polovini juna 2018. godine u Slavonskom Brodu (HR). U slučaju da pojedini takmičari, rangirani među prvih 20 (10 + 10), iz bilo kojih razloga lične prirode nisu u mogućnosti da učestvuju u radu kampa, učešće će biti ponuđeno rezervnim kandidatima, prema njihovom redosljedu na rang listi. Mladi inovatori/timovi će kroz praktičan rad na kampu, dobiti mogućnost da unaprijede svoje inovacije uz mentore i sav neophodni materijal koji će im biti obezbijeđen. Sve inovacije biće izložene i na festivalima mladih inovatora, koji će se održati u martu 2019. godine u Brodsko-posavskoj županiji (HR) i u aprilu 2019. godine u Tuzlanskom kantonu(BIH).

Takmičenje mladih inovatora, organizuje se u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola (PAMETNE ŠKOLE – SMART SCHOOLS)", koji se u iznosu od 1,6 miliona Eura finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Takmičenje zajednički organiziraju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle (BiH), Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (BiH), Brodsko-posavska županija (HR), udruženje Zelena akcija iz Zagreba (HR), i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda (HR).